‘Leven als christen is een risicovol leven’

Rajesh groeide op in een christelijk, Indiaas gezin. Vervolging kwam in zijn omgeving niet voor en zijn leven verliep rustig. Op zijn zestiende ontmoette hij op een jeugdconferentie de Here God echt voor het eerst. Vanaf dat moment heeft hij één grote vraag: “Hoe wilt U dat mijn leven tot zegen van anderen is?” Het antwoord bracht hem bij de vervolgde kerk in zijn eigen land.

Ben je een liefhebber van muziek? Rajesh put veel kracht uit het lied ‘I have decided to follow Jesus’. 

1. Wat is jouw verhaal met de Here Jezus?

“Ik had niet zoveel met geloof, maar tijdens die jeugdconferentie deed de spreker ineens een bijzondere uitspraak: ‘Rajesh, de Heer roept je. Je draagt nu een rood shirt. Je bent hier op de conferentie, kom naar voren.’ Daar kon ik niet voor weglopen. Ik moest wel gaan. Dus ik liep naar voren en de man bad voor me. Op dat moment voelde ik de aanwezigheid van de Heilige Geest. Ik kan het niet goed uitleggen, het was zó krachtig, en ik begon te huilen. Op dat moment wijdde ik mijn leven aan Jezus Christus.

Ik kan niet zeggen dat ik voor de Here God koos, of dat het mijn beslissing was om Hem te volgen. Hij koos mij. Dat is Zijn genade voor mij.”

Terwijl Rajesh groeide in zijn geloof, stelde hij de Here God steeds dezelfde vraag: “Hoe wilt U dat mijn leven tot zegen van anderen is?” Na tien jaar kreeg hij een antwoord: de Here God daagde hem uit om de vervolgde kerk te dienen.

2. Wat was jouw eerste aanraking met vervolging?

De eerste ontmoeting met de vervolgde kerk had Rajesh in zijn eigen land. Op een dag bezocht hij een pastor die mishandeld was vanwege zijn geloof. Toen Rajesh de pastor ontmoette, was hij verbijsterd: de man lachte! “Hij was heel erg geslagen, maar hij had geen pijn. Dat was zo wonderlijk om te zien. Dat was mijn eerste ontmoeting met een vervolgde christen.”

Toen Rajesh het huis van de pastor verliet, drong het tot hem door dat er iets mis was. Alle mensen uit het dorpen staarden naar hem en de mensen met wie hij was gekomen. Ze keken alsof hij iets verkeerd had gedaan. “Vertrek alsjeblieft,” waarschuwde de pastor. “Zo snel mogelijk!”

Toen ze bij de auto kwamen, was hij volgesmeerd met paan; roodkleurig kauwtabak. Rajesh en de anderen stapten meteen in en reden snel het dorp uit. Maar even later kwamen ze een blokkade tegen: de auto kon nog net een groep mannen op motors ontwijken.

“Ze wilden dat wij uitstapten zodat ze ons in elkaar konden slaan. Ze achtervolgden ons kilometers lang.”

Door Gods genade ontsnapten Rajesh en de anderen. Toen ze thuiskwamen had Rajesh een speciale boodschap voor zijn vrouw: “Dit is het werk waarvoor de Heer ons geroepen heeft.” Maar hij besefte ook dat het christen-zijn een risicovol leven was.

3. Wat bedoel je met ‘risicovol leven’?

“De vormen van vervolging waar Indiase christenen vaak mee in aanraking komen, zijn zowel fysiek als mentaal. Soms worden ze zelfs mishandeld. In sommige gevallen gaat die mishandeling zo ver, dat iemand wordt vermoord.” In de laatste jaren ziet hij ook een nieuwe vorm ontstaan: jonge meisjes en vrouwen worden aangevallen om hun vader of een pastor een les te leren. Zelfs kinderen zijn niet veilig.

“Leven als christen is een risicovol leven.” Maar toch wordt Rajesh in zijn werk ook steeds bemoedigd door vervolgde christenen. Hun standvastigheid, hun geloof, hun passie voor Jezus Christus, hun liefde en hun trouw aan de Here God – wat er ook is gebeurd – inspireert hem telkens weer.

4. Hoe vind je het om voor de vervolgde kerk te werken?

“Het geeft me vreugde om de vervolgde kerk te dienen.” Voor Rajesh voelt zijn werk niet als werken; het is liefdeswerk voor Jezus Christus. “Want wanneer je de vervolgde kerk dient, dien je de Here God.”

Na deze uitspraak zingt Rajesh een lied in het Hindi: ‘I have decided’. “Dit lied is ontstaan uit vervolging en Indiase christenen hechten er heel veel waarde aan.”

I have decided to follow Jesus;
I have decided to follow Jesus;
I have decided to follow Jesus;
No turning back, no turning back.

Tho' none go with me, I still will follow,
Tho' none go with me I still will follow,
Tho' none go with me, I still will follow;
No turning back, no turning back.

 
 


“Als je van de Here Jezus houdt en je leven leeft, loop je altijd een risico. Maar de Here God steunt ons altijd. Hij is er altijd om ons te bemoedigen.”

5. Voor wie zou je gebed willen vragen?

In de afgelopen jaren ontmoette Rajesh gezinnen die geliefden verloren, pastors die in elkaar waren geslagen of wiens kerken afgebrand waren. Hij ontmoette mensen die uit hun dorp verbannen waren, mensen die leden onder valse beschuldigingen of die in de gevangenis hadden gezeten. Alles vanwege hun geloof in de Here Jezus.

“Elke vervolging versterkt de kerk. Vervolging is niets nieuws voor christenen in India – ze dealen ermee en groeien erdoor. Door vervolging heen, laat de Here God Zijn kerk groeien.

De kerk die het meest lijdt is de huiskerk, de kerk die geen opgeleide voorganger heeft en veel meer op zichzelf aangewezen is. Dus, als u wilt bidden voor India, bid dan voor de huiskerken. Zij weten vaak niet hoe ze met vervolging om moeten gaan, maar Gods genade is – ook voor hen – genoeg.”