‘Het beste cadeau dat ik ooit heb gekregen’

600.000 kinderbijbels verspreid in communistisch Vietnam

Het werk van Open Doors begon met het verspreiden van Bijbels in landen waar deze verboden of moeilijk verkrijgbaar zijn. En tot op de dag van vandaag is het een belangrijke doelstelling: om de vervolgde kerk het licht van Gods Woord te brengen. Een mooi voorbeeld is het kinderbijbelproject in Vietnam. Dankzij de steun van vele donateurs vonden de afgelopen tien jaar 600.000 kinderbijbels hun weg in dit communistische land.

“Toen ik een ongeveer vier was, gaf mijn vader me een kinderbijbel”, herinnert John* zich. “Ik weet nog dat de afbeeldingen erin indruk op me maakten, maar ik kon niet lezen. Dus las mijn vader de verhalen voor. Daar ben ik zo dankbaar voor! Het legde de basis voor wat ik nu van God weet. Die Bijbel is het beste cadeau dat ik ooit van mijn vader – en van de Heer – gekregen heb.”

Zodra John kon lezen, begon hij zelf de Bijbel te bestuderen: “Elke morgen las ik erin. Ik leerde het Woord kennen, maar ook hoe ik kon bidden en hoe ik met mijn vrienden over God kon praten. Die vroegen me regelmatig naar het boek en waarom er zulke mooie plaatjes in stonden. Dan legde ik uit dat het Gods Woord was. En het mooiste is: een van mijn vrienden ging daardoor ook de Bijbel lezen en gaat nu naar de kerk!”

De Geïllustreerde Bijbel voor kinderen
John is inmiddels een tiener in Ho Chi Minh City. Hij moet een van de eersten zijn geweest die een exemplaar kreeg van de Geïllustreerde Bijbel voor kinderen die sinds 2010 in Vietnam gedrukt en verspreid wordt, met steun van Open Doors.
Vanaf die tijd hebben maar liefst 600.000 exemplaren hun weg gevonden in Vietnam. Een ongelooflijk aantal, als je bedenkt hoe argwanend de communistische overheid christelijke activiteiten in het land in de gaten houdt. De controles worden ondanks relatieve godsdienstvrijheid de laatste jaren weer steeds strenger. De autoriteiten zien christenen als gevaarlijke buitenstaanders en moedigen burgers aan om hen ook zo te benaderen.

Strikte regels
Het is wel toegestaan om Bijbels in het land te produceren, maar dat is aan heel strikte regels en moeizame procedures gebonden. Het is daarom lastig voor Vietnamese christenen om aan een Bijbel of een christelijk leesboek voor hun kinderen te komen. Maar dankzij de moed en inzet van de medewerkers van het kinderbijbelproject en de steun en gebeden van donateurs zoals u, zijn er nu dus 600.000 kinderbijbels in het land. Open Doors-medewerker Nathaniël* is coördinator van het project en ziet het als zijn roeping: “Dit project is mijn leven. Ik vind het zo mooi om het evangelie te delen met kinderen.” Nathaniël wil daarmee de Vietnamese kerk van de toekomst toerusten om ook andere mensen in het land te helpen de Here Jezus te vinden, net zoals John deed.

Redding
Zelf kwam Nathaniël tot geloof nadat hij als tiener was uitgenodigd om mee te gaan met een christelijk zomerkamp. Uit eigen ervaring weet hij hoe moeilijk het voor zijn landgenoten is om christen te worden: “Het betekent dat je ‘anders’ bent. Wat ik vooral pijnlijk vond, is dat mijn familie zich tegen me keerde.” Ondanks dat is Nathaniël zo dankbaar voor de redding die hij in het geloof vond, dat gunt hij zijn eigen kinderen en alle andere kinderen ook: “Zij zijn de mannen en vrouwen van God voor de toekomst. Ik zie ernaar uit dat zij zullen opstaan en dit land zullen veranderen en wil daar alles voor doen wat God van mij vraagt. Waar Gods Woord gezaaid wordt, is Hij aan het werk. Alle mensen die dit project mogelijk maken, door gebed en giften, wil ik graag danken: daarmee hebt u hier het evangelie gezaaid.”