‘Het geeft kracht dat ik nu zelf geld kan verdienen’


Het is opnieuw een zwaar jaar voor christenen in India. In de campagne ‘Eén voor India’ vraagt Open Doors aandacht voor dit land en leest u er regelmatig over. In deze editie van het Open Doors Magazine ontdekt u wat uw hulp voor Indiase vrouwen betekent die te maken hebben met vervolging.

Christenen in de Indiase dorpen hebben het niet gemakkelijk. Vanwege hun geloof ervaren ze sociale druk, niet alleen vanuit familie en dorpsgenoten, maar ook het vinden van een baan is moeilijker. Lokale partners van Open Doors helpen juist deze mensen om hun familie te kunnen onderhouden.

Trainingscentra

Richa is een van deze partners, ze is een handwerkdocent. Ze werkt in een van de vijftien trainingscentra die vrouwen in heel India opleiden tot professioneel naaister. Richa vertelt: “We leren vrouwen in zes maanden zoveel mogelijk over naaien en borduren. Daarna kunnen ze aan het werk in loondienst of openen ze een eigen winkel om zelf geld te verdienen.”

Geschenk uit de hemel

De trainingscentra veranderen de levens van christelijke gezinnen in heel India. Kavitha is heel blij met de training die zij heeft gevolgd. Haar diepbruine ogen stralen als ze vertelt: “Toen de docent vertelde dat ze een nieuw training wilde opzetten, meldde ik me meteen aan. Ik ben zo dankbaar dat ik nu kleren kan maken voor mezelf, mijn kinderen en andere familieleden!”

Lalita wacht even voor ze begint te praten. Met zachte stem vertelt ze hoe belangrijk deze training voor haar is: “Ik heb drie kinderen en we moesten leven van het weinige geld dat mijn man verdient. Sinds we christen zijn, heeft onze gemeenschap ons verstoten en staan we er alleen voor. Gelukkig ben ik nu professioneel naaister en kan ik geld verdienen!”

Voor Rita kwam de training als geschenk uit de hemel. “Ik kom uit een heel arme familie”, vertelt ze. Haar ogen vullen zich met tranen en ze knikt naar Lalita. “Wij werden ook verstoten uit ons dorp omdat we christen zijn. Het leven was echt niet makkelijk voor ons. Toen hoorde ik over dit trainingscentrum. Ik meldde me aan en heb sindsdien veel geleerd. Ik ben u zo dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Naailessen zijn op andere plekken heel duur, maar hier leer ik alles gratis.”

Shikha werkt sinds kort in een naaiatelier. “Dankzij de vaardigheden die ik hier heb geleerd, kan ik nu zelf geld verdienen om mijn familie te ondersteunen. Dat geeft me kracht.”

Geestelijk gezegend

“Ons trainingscentrum is anders dan andere”, legt docent Richa uit. “We leren vrouwen niet alleen praktische zaken, maar versterken ze ook op geestelijk gebied. Voordat een les begint, houden we een korte dienst. Hier delen we iets uit het Woord van God en bidden we voor de zorgen waar de vrouwen mee worstelen. Dit helpt om het geloof van deze vrouwen zo te versterken dat ze de vervolging kunnen volhouden.”

Devika is een van de vrouwen die hier kracht uit put. “De afgelopen maanden heb ik veel geleerd over naaien en borduren”, deelt ze. “Maar naast deze vaardigheden word ik hier ook geestelijk gezegend. We bidden, we zingen en we leren over de Here God door Zijn Woord heen. Daardoor voelen we ons zo gesterkt!”