Een klein gebaar met een groot gevolg

Een steun in de rug dankzij training en praktische hulp

 
Voor duizenden christenen in de vervolgde kerk was 2019 een jaar van moeite en zorg, maar ook van vreugde, hoop en een nieuwe kans. Lees mee hoe vervolgde christenen (opnieuw) hoop, vrede en licht ontvingen én doorgaven. 
 
Training
 
De vervolgde kerk versterken is een van onze pijlers. Dat doen we onder andere door vervolgde christenen te trainen. Een van de trainingen die we geven is de ‘Sta sterk tijdens de storm-training’. Deelnemers leren hoe ze naar vervolging moeten kijken vanuit een Bijbelse context. De Vietnamese Anh* was een van de deelnemers aan zo’n training. [einde kader]
 
De 30-jarige Anh* is zendeling in eigen land. Maar ze is niet overal welkom. Evangeliseren in Vietnam kan gevaarlijk zijn. Nadat ze deelnam aan de Sta sterk tijdens de storm-training, was ze beter in staat om te gaan met alle tegenstand en uitdagingen. 
 
Vlak voordat Anh naar een andere provincie vertrok om daar over de Here Jezus te vertellen, volgde ze op advies van haar voorganger de training. “Ik ben de Here God erg dankbaar voor deze training. Omdat de Bijbel de basis is van de training, heeft het mij geholpen om mij voor te bereiden op eventuele moeilijkheden.” 
 
Ondervraagd
En die moeilijkheden kwamen. Want op een avond, terwijl Anh een Bijbelstudie houdt, vallen vertegenwoordigers van de overheid de locatie binnen. “Ze wilden onze bijeenkomst stoppen. Ze dachten dat wij mensen bij hun familie en werk vandaan probeerden te lokken. We legden hen uit dat we geen sekte waren die vreemde dingen leerde over de Here God. We vertelden dat de mensen nieuwsgierig waren naar de Here God en dat we daarover kwamen vertellen.” Anh werd de hele avond ondervraagd. Haar ondervragers probeerden fouten te ontdekken in haar verhaal. Ondanks de tegenwerking bleef Anh sterk in haar geloof. 
 
Dankbaar
“Na die ondervraging was ik nog blijer dat ik de training heb gevolgd. De training heeft mij geholpen om te ontdekken wat vervolging precies is en nu blijf ik er rustig en moedig onder. Daarom was ik ook in staat om vriendelijk te reageren op de mensen die ons ondervroegen. Ik kon zelfs het evangelie met hen delen.”
 
Praktische hulpverlening
 

Soms is een microkrediet net dat steuntje in de rug dat iemand nodig heeft om het leven weer op te pakken. Jaarlijks helpen we duizenden christenen die door de gevolgen van vervolging hun baan of inkomen zijn kwijtgeraakt. Met die hulp geven we vervolgde christenen weer mogelijkheden om in hun eigen inkomen te voorzien. Daarnaast bieden we ook traumazorg en noodhulp. Voor de Syrische Vartouhi was praktische hulp het startpunt van een goedlopend restaurant. 
 
De heerlijkste geuren komen je tegemoet als je het restaurant binnenloopt. “Al sinds ik klein ben, vind ik het fijn om in de keuken bezig te zijn”, vertelt de Syrische Vartouhi. “Als ik kook, kan ik mijn zorgen even aan de kant zetten.” Nadat de gevechten in Aleppo stopten, kon zij met hulp van Open Doors en een lokale kerk haar restaurant opknappen en heropenen.   
 
Tijdens de oorlog die Aleppo teisterde, moest Vartouhi haar restaurant sluiten. Thuis zitten en niets doen was aan haar niet besteed. “Daarom begon ik maar met koken in mijn eigen huis. Maar al snel was mijn keuken te klein.”  
 
Een steun in de rug 
Toen de gevechten in Aleppo stopten, hoopte Vartouhi dat ze haar restaurant weer snel kon openen. Maar het was voor een deel ingestort en ze had niet genoeg geld om die schade te herstellen. Vartouhi kreeg van Open Doors een financiële bijdrage om haar restaurant weer op te bouwen en nieuwe borden en pannen te kopen. “Zonder jullie hulp zou ik het zwaar hebben gehad. Dankzij deze bijdrage voel ik me bemoedigd om door te gaan met mijn restaurant.” 
 
Geestelijk voedsel 
Elke ochtend voordat Vartouhi haar restaurant opent, leest ze in haar Bijbel en bidt ze tot de Here God. Deze start van de dag is voor haar essentieel om alle klanten van haar restaurant liefdevol en vriendelijk te ontvangen. Ze vindt het belangrijk dat christenen in Syrië goede getuigen zijn door hun nederige houding. “Wij, christenen, kunnen een verschil maken in dit land. Ik wil graag een goed voorbeeld zijn voor de moslims die hier wonen.“