Geheime Kerk: dichtbij de vervolgde kerk


“Hoe zou de kerk eruit zien als je de voorganger weg zou halen? En de muziek, aanbidding, gebouwen, programma’s, rituelen en ceremonies, ja zelfs de zondagsschool? Wat blijft erover? Het antwoord op de vraag wat er overblijft, is de ware kracht van je gemeente. Het antwoord op die vraag laat zien hoe gezond je kerk is. Want ‘kerk zijn’ gaat niet om de voorganger, niet om de dagelijkse gang van zaken en niet om de programma’s. Het gaat erom hoe we Christus kunnen leren kennen en in Hem kunnen groeien, hoe we met elkaar verbonden zijn, en hoe we Hem dienen, binnen en buiten onze kerkmuren.” - Kerkleider Richard Krejcir

Wat blijft er over als alle uiterlijke vertoon wegvalt? Die vraag komt geheid op je af als je met je kerk of groep een Geheime Kerk-bijeenkomst houdt in samenwerking met Open Doors. Je ontdekt hoe vervolgde christenen in Noord-Korea of de moslimwereld hun geloof beleven, vaak in de zwaarste omstandigheden.

Wat is de Geheime Kerk?
Dat laat deze reportage van een Geheime Kerk-avond in Kampen zien: de vervolgde kerk komt dichterbij dan ooit

De Geheime Kerk-bijeenkomst is geen spel, er wordt geen vervolging nagebootst of nagespeeld. Toch is deze kerkdienst een indringende ervaring. De Bijbelse realiteit en verhalen van vervolging komen dichterbij dan ooit. Dat gebeurt door indringende video’s van vervolgde christenen, persoonlijke verhalen en brieven uit de vervolgde kerk die worden voorgelezen en door het indringende verhaal van een spreker van Open Doors die zelf vervolgde christenen ontmoette. Je geloofsleven krijgt een nieuwe impuls. 

Er zijn twee varianten van een Geheime Kerk-bijeenkomst:

  • Een Geheime Kerkavond over Noord-Korea, al jarenlang nummer 1 op de Ranglijst Christenvervolging
  • Een Geheime Kerkavond over de moslimwereld, met verhalen van christenen uit landen van het Midden-Oosten tot in Azië.

Wat gebeurt er tijdens een Geheime Kerk-dienst?
Een spreker van Open Doors leidt de avond en ondersteunt in de voorbereidingen. Definitieve afspraken worden gemaakt na overleg met jou als organisator, maar dit zijn elementen die meestal worden gebruikt in een Geheime Kerk-bijeenkomst:

  • Een overdenking in het donker
  • Vijf liederen in overleg, maar één lied wordt zachtjes gezongen (‘fluisterzingen’)
  • Persoonlijke verhalen, brieven en video’s van vervolgde christenen
  • Collecte voor het werk van Open Doors
  • Avondmaal op de manier zoals vervolgde christenen dat doen

Alles wat hierboven genoemd wordt, is optioneel. Het avondmaal ligt in sommige gemeenten heel gevoelig en daarom kun je ook kiezen voor een versie zonder avondmaal. Zo krijg je voor jouw gemeente of groep een avond op maat.

VRAAG EEN GEHEIME KERK-AVOND AAN