
Volledige ontkenning van rechten
World Watch List 2025 Advocacy Report
Dit rapport onderstreept het belang van vrijheid van religie en levensovertuiging (FoRB) als speerpunt in buitenlands beleid. Het roept regeringen en internationale organisaties op om deze vrijheid te beschermen en te bevorderen. De praktijkvoorbeelden van christelijke gemeenschappen wereldwijd bevestigen de urgentie: uit onderzoek van de Ranglijst christenvervolging 2025 blijkt dat meer dan 380 miljoen christenen te maken hebben met ernstige vervolging of discriminatie vanwege hun geloof.
In veel landen ontbreekt gelijkwaardige bescherming voor christenen als burgers. Ze ervaren vaak vijandige wetgeving en discriminatie, waardoor fundamentele rechten worden ontzegd. Deze verontrustende cijfers en ervaringen benadrukken de dringende noodzaak om de positie van religieuze minderheden te verbeteren.
Volledige ontkenning van rechten
Noord-Korea staat al sinds 2002 (op één jaar na), onophoudelijk bovenaan de Ranglijst Christenvervolging, wat bevestigt dat het land tot de meest vijandige plekken ter wereld behoort voor christenen. Vrijheid van godsdienst en meningsuiting bestaan er niet. De in 2020 aangenomen ‘Anti-reactionaire gedachtenwet’ maakte de Bijbel zelfs tot een verboden boek, wat onderstreept hoezeer het christendom als bedreiging wordt gezien.
Hoewel exacte cijfers lastig te achterhalen zijn, schat Open Doors dat er 300.000 tot 500.000 christenen in Noord-Korea wonen. Deze mensen kunnen nauwelijks samenkomen voor aanbidding; wie ontdekt wordt, riskeert deportatie naar een politiek gevangenkamp, dwangarbeid of zelfs executie. De zaak van Choi Chun-gil, Kim Jung-wook en Kim Kook-kie laat zien hoe ernstig dat kan aflopen: zij zitten sinds 2015 een levenslange gevangenisstraf uit, zonder enig contact met de buitenwereld.
De zware onderdrukking komt voort uit het ‘Songbun’-systeem, dat burgers in klassen indeelt. Christenen vallen automatisch in de vijandige categorie en lopen extra gevaar. Vooral vrouwen en meisjes die proberen te vluchten, worden vaak slachtoffer van mensenhandel in China of elders in Zuidoost-Azië. Sommigen bekeren zich daar juist tot het christendom, maar moeten bij gedwongen terugkeer vrezen voor nog strengere vervolging.
Toch zijn er nog altijd mensen die voor hun geloof opkomen. Met gebed, hulp en internationale druk kan hun situatie onder de aandacht worden gebracht en kan er gewerkt worden aan verandering.
Wil je meer weten? Download dan hieronder het rapport.
Gerelateerd
Kom in actie
Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.