‘Als ik zeg dat ik christen ben, word ik doodgeschoten’


Het zijn de woorden van Noord-Koreaanse christenen. In het diepste geheim belijden zij hun geloof, want christen zijn is enorm onveilig in het land dat al bijna twintig jaar op plek 1 van de Ranglijst Christenvervolging staat.

In Noord-Korea wordt het christendom gezien als een gevaarlijke godsdienst waartegen gevochten moet worden. Daardoor is er geen ruimte voor christenen en is het enkel mogelijk hun geloof in het diepste geheim te belijden. Kinderen vertellen over Jezus Christus is te gevaarlijk. Door de voortdurende indoctrinatie zijn zelfs zij in staat om hun ouders aan te geven.

Verraad van medechristenen

Als de Noord-Koreaanse overheid een christen op het spoor komt, is niet alleen hun eigen leven maar ook dat van medechristenen in gevaar. “Toen mijn christelijk geloof werd ontdekt, werd ik gelijk gearresteerd”, vertelt Kyung-so. “Overheidsfunctionarissen probeerden alle namen uit mij te krijgen van gelovigen die ik ken. Ze bedreigden en onderdrukten mij en dreven me bijna de dood in. Maar ik heb mijn broeders niet verraden.”.

Hoop brengen voor christenen

Het bezitten van een Bijbel is strafbaar. Bij elkaar komen als christenenis uiterst gevaarlijk. Zelfs praten over het geloof is vrijwel onmogelijk. Door de voortdurende indoctrinatie is iedereen alert. Elke verdachte situatie wordt aangegeven bij de politie.

Als ontdekt wordt dat iemand christen is, wordt niet alleen hij, maar ook zijn hele familie zwaar gestraft. Wordt de christen niet ter plekke doodgeschoten, dan wordt hij gearresteerd, naar een heropvoedingskamp of gevangenis gestuurd en gemarteld. Daarom is het werk van Open Doors in Noord-Korea zo belangrijk. Met wat Open Doors doet brengen zij niet alleen Gods liefde, maar ook hoop. En dat is onmisbaar in situaties als deze.

Wat doet Open Doors in Noord-Korea?

Naast dat er christenen worden vervolgd, is Noord-Korea ook nog eens een zeer arm land. Open Doors helpt christenen in Noord-Korea overleven door het verstrekken van voedsel, medicijnen, kleding en andere hulpgoederen. Daarnaast worden Noord-Koreaanse christenen, ook in China, toegerust in geloof door christelijke boeken en radioprogramma’s. De radioprogramma’s worden in het diepste geheim beluisterd. Hoewel alles stiekem moet, worden Noord-Koreaanse christenen hier erg door bemoedigd. Dit is voor hen de enige manier om hun geloof te delen.