Seksueel geweld: 'straf' voor christelijke vrouwen


“Ze (de Boko Haram-strijders) gaven me geen eten en ook geen kleding”, begint Charity uit Nigeria haar verhaal. “Ik probeerde te ontsnappen, maar werd gepakt. Daarna werd ik gedwongen om met een van de militanten te trouwen.”

Charity is een van de vrouwen die met seksueel geweld ‘bestraft’ werd om haar geloof. En dat gebeurt in minstens 42 van de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging, blijkt uit het Gender Rapport 2020. Helene Fisher deed het afgelopen jaar onderzoek naar genderverschillen in vervolging. In deze video vertelt ze je over de belangrijkste ontdekkingen die ze deed.

Hoe loopt het af met Charity?

In de video vertelt Helene Fisher dat christelijke vrouwen wereldwijd het meest te maken krijgen met seksueel geweld en een gedwongen huwelijk (in 84 procent van de landen op de Ranglijst Christenvervolging). Charity overkwam beide: na haar uithuwelijking aan de Boko Haram-strijder kreeg ze veel (seksueel) geweld te verduren. “Hij sloeg me en liet me vaak zonder eten achter”, herinnert ze zich.

Bovenop de dagelijkse zorgen over voldoende voedsel en haar veiligheid, komt Charity ook nog eens tot de ontdekking dat ze zwanger is. Zonder te weten of ze ooit vrijkomt, bevalt ze van een dochter die ze Rahila noemt.

Uitgelachen
De komst van Nigeriaanse soldaten, een aantal weken na de geboorte van Rahila, maakt een einde aan de onzekere situatie waarin Charity verkeert. Zij vallen het kamp binnen, bevrijden haar en brengen haar terug naar haar man.

Het weerzien met hem loopt uit op een grote teleurstelling. “Hij hield niet meer van mij”, vertelt Charity. “En mijn dochter mocht hij al helemaal niet.” Charity ervaart persoonlijk hoe sterk het stigma is dat samenhangt met seksueel geweld. Mensen met wie ze haar leven lang optrok, behandelen haar anders: “Een klein aantal mensen steunde me, de anderen lachten me uit. Ik keerde terug met een kind dat niet van mijn echtgenoot is.”

Gemoedsrust
Veldwerkers van Open Doors ontmoeten regelmatig vrouwen als Charity die vanwege het seksueel geweld dat hen is overkomen, worden buitengesloten. Zij boden haar en een aantal andere vrouwen een traumatraining aan. Charity leerde er de pijnlijke gebeurtenissen uit haar verleden te verwerken. Ook kreeg ze handvatten aangereikt om goed te reageren op de afwijzende houding van haar dorpsgenoten.

Charity ziet het leven weer van de zonnige kant. “De traumatraining heeft me echt bemoedigd en geholpen. Toen ik terugging naar mijn dorp, merkten veel mensen een verandering in mij op. Ik heb genezing gevonden en rust in mijn hoofd. En nadat ik een aantal trainingsmaterialen met mijn man had gedeeld, is ook hij veranderd. Hij begint van mijn dochter te houden en tilt haar soms op.”

’Ik wil danken’
De gebeurtenissen zorgen voor een danklied in Charity’s hart. “Ik ben zo blij. Ik wil de Here God danken. Allereerst omdat Hij me uit de handen van Boko Haram redde. Ik dank Hem ook voor de hereniging met mijn man en kinderen. Als laatste wil ik de Here God danken voor mensen als jullie, die voor ons bidden.”

Dank en bid je mee met Charity?
  • Bid om verder emotioneel en geestelijk herstel voor Charity. Bid dat zij steeds dichter toegroeit naar de Here God en haar bestemming in Hem vindt.
  • Dank de Here God voor Charity’s bevrijding. Dank Hem ook voor de traumatraining die tot zegen is geweest voor Charity.
  • Bid voor Charity’s gezin: haar man, zoontje en dochtertje Rahila. Bid om herstel van de onderlinge relaties en bid dat het gezin het licht van Jezus Christus verspreidt.