
Vrouw zijn en christen: een combinatie die op weinig respect kan rekenen van familie en maatschappij in veel landen waar vervolging plaatsvindt. Niet zelden wordt geprobeerd vervolgde vrouwen het zwijgen op te leggen door hen te isoleren en hen al hun rechten te ontnemen. Toch blijven de stemmen van deze vrouwen weerklinken. Het Ananna-programma in Bangladesh en specifieke vrouwentrainingen in Noord-Afrika helpen daarbij.
De 20-jarige Assia* werd opgesloten in haar kamer, haar studie op de universiteit kon ze wel vergeten. Ze mocht de deur niet meer uit. Ze had de eer van haar familie te schande gemaakt omdat ze christen was geworden. Assia woont in een land in Noord-Afrika, waar vrouwen worden geacht de eer van de familie hoog te houden.
Hoewel het maatschappelijk onacceptabel is in Noord-Afrika voor zowel mannen als vrouwen om zich te bekeren tot het christendom, pakken de consequenties voor vrouwen vaak veel heftiger uit. Hun bekering wordt niet alleen gezien als een daad van verraad aan de islam, maar ook als een daad die de familie van de vrouw in diskrediet brengt.
Geen steun meer
In Bangladesh is de situatie anders dan in Noord-Afrika, waar islamitische wetgeving in veel landen verbiedt om je van de islam af te keren. Volgens de grondwet is elke Bengalees vrij om te kiezen welke godsdienst hij wil aanhangen, waardoor er vanuit juridisch oogpunt geen vervolging zou zijn. Toch is die er wel degelijk, met als voornaamste aanjagers families en de gemeenschap. Iemand die christen wordt, hoeft niet meer te rekenen op steun vanuit familie of de mensen om hem heen.
Als vrouwen in Bangladesh besluiten christen te worden, betalen ze daar een hele hoge prijs voor: het kan hen hun huwelijk kosten en de zorg voor hun kinderen. Zelfs al heeft de vrouw een toegewijde echtgenoot, dan nog zal hij zwaar onder druk worden gezet door zijn familie om haar te verstoten of te proberen haar met geweld haar geloof in Christus te laten afzweren.
Vrouwen bij elkaar
Al hebben ze de keuze voor Christus gemaakt en ervaren ze Zijn vrede in hun hart, het dagelijks onderworpen worden aan druk en vernedering maakt vervolgde vrouwen in Bangladesh kwetsbaar en eenzaam. Ze denken dat ze de enige zijn die zulk lijden moeten ondergaan. Hadassah brengt daar met een team vrouwenwerkers verandering in. “We brengen vrouwen bij elkaar, zodat ze gaan beseffen: ‘Ik ben niet de enige, er zijn veel meer vrouwen die hetzelfde doormaken als ik’”, vertelt ze. “Deze bijeenkomsten zijn een enorme bemoediging voor hen en geven hun geloof een boost.”
Een van de projecten die Open Doors in Bangladesh mede mogelijk maakt, is het twee jaar durende Ananna-programma*. Ananna betekent ‘unieke vrouw’ in het Bengaals. Vrouwen leren de basisprincipes van het christelijk geloof en gaan in gesprek over thema’s speciaal gericht op vrouwen. Zo leren ze wie ze Zijn in Christus en sterk te staan in een maatschappij die vijandig tegenover hen staat en op hen neerkijkt.
Veilige plek
Ook in Noord-Afrika draait het om het opzetten van een betrouwbaar netwerk rondom kwetsbare christenvrouwen om eenzaamheid, angst en onzekerheid het hoofd te bieden. Maar zo’n netwerk bieden is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel vrouwen is het moeilijk om anderen te ontmoeten, gezien het gevaar om te worden ontdekt als christen. Essentieel in hulp aan deze vrouwen is het bieden van een veilige plek om samen te komen om God te aanbidden, samen te bidden en elkaar te bemoedigen. Het is van levensbelang deze plekken op te zetten. Want als er één list is die de duivel hanteert om het koninkrijk van God te vernietigen, dan is het wel door vrouwen te isoleren, hen met schaamte en schuldgevoel te overladen en hen de mond te snoeren.
Brengers van het evangelie
In de Bijbel staat in Johannes 20:18 dat het Maria uit Magdala is die aan de leerlingen van Jezus bekendmaakt dat Hij is opgestaan uit de dood. ‘Ik heb de Heer gezien’, staat er, gevolgd door: ‘En ze vertelde alles wat Hij tegen haar gezegd had’. Op dezelfde manier als in dit Bijbelgedeelte ziet Open Doors de waarde van vrouwen voor het Koninkrijk van God: als krachtige brengers van het evangelie.
Daarvoor is het van groot belang dat vrouwen hun identiteit ontlenen aan wie ze zijn in Christus, in plaats van zich te onderwerpen aan de maatschappelijke en culturele normen die gelden in het land waar ze wonen. Hadassah: “Onze visie voor Bangladesh is de vervolgde kerk te blijven ondersteunen en een sfeer te creëren waarin elke gelovige zichzelf kan zien als waardevol in Gods ogen. We blijven vrouwen dienen met conferenties, praktische hulp en psychosociale of emotionele gezondheidszorg.”
Gratis Open Doors Magazine
Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender. Bestel nu! Het Open Doors Magazine ‘Uit haar verschijning spreken kracht en waardigheid, de dag van morgen ziet ze lachend tegemoet.’ – Spreuken 31:25 Hoe kan een vervolgde vrouw toch stralen van kracht en waardigheid? Wat kun jij doen om vrouwen […]